Janik Tamás

dec 02

Janik Tamás

az ÉTMOSZ elnöke, alapszervezeti vezető – RBHH (Robert Bosch Elektronika Kft., Hatvan)

Janik Tamásnak hívnak, 1978 májusában születtem Hatvanban.
Általános iskolai tanulmányaimat is Hatvanban, majd középiskolai tanulmányaimat Budapesten, a Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskolában fejeztem be. Kiegyensúlyozott élettársi kapcsolatban élek a párommal Kerekharaszton, életünket a 2008–ban született Zalán fiam és a 2012-ben született Violetta lányom teszi teljessé.
2002. július 1-jén léptem be a hatvani Boschba, ahol SMT gépmesterként kezdtem el dolgozni, majd később SMT szerviz munkatársként.
2006-ban, amikor Üzemi Tanács választást tartottak a gyárban, úgy éreztem tudnék segíteni az embereken, ezért hirtelen ötlettől vezérelve jelöltettem magam. Az akkoriban álomszerűnek tűnő elképzeléseim a helyi érdekképviseleti rendszer kialakításáról mára nagymértékben megvalósultak, köszönhetően talán annak is, hogy
akkor bekerültem az ÜT-be.
2008. május 29-én megalapítottuk 12 kollégával a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetét, amit kollégámmal, Pacsold Attilával nyugdíjazásáig közösen vezettünk.
Az elmúlt években Kollektív Szerződést kötöttünk Hatvanban, jelentős, több százmilliós értékű munkaügyi vitákat oldottunk meg bírósági eljárás nélkül, 18,5 %-os átlagos béremelést értünk el 2017 januárjában, 20%-os szervezettséggel bírunk gyárszinten, hogy csak négy, számunkra fontos eredményt említsek.
Nem mellékesen, 2008-tól 2014–ig a hatvani Üzemi Tanács elnökhelyettesi pozícióját töltöttem be, azóta pedig elnöke vagyok a szervezetnek.
2011–től magyarországi küldöttként a hatvani telephelyet képviselem a Bosch Európai Üzemi Tanácsban.
A következő nagy cél, hogy az érdekvédelmi tevékenységünket kiterjesszük a gyárkapun kívülre, immár Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezeteként.
Először a többi Bosch telephelyen szeretnénk megvetni a lábunkat, de bárki csatlakozhat, szakmakultúrától és regionális elhelyezkedéstől függetlenül. Ehhez 2016. október 23-án megalakult az új szervezet, miskolci és hatvani kollégák részvételével. Remek szakembereket nyertünk meg szakértőknek, a következő, hogy titeket is megnyerjünk.
Tartsatok velünk, nem fogunk csalódást okozni, valami egész újat akarunk meghonosítani az érdekvédelem terén! Nagy jelentőséggel kívánunk társadalmi folyamatokat befolyásolni.
Nem véletlen a megalakulásunk dátuma, nemcsak szimbolikusan akarunk forradalmat a munkavállalók körében!